Окончателно - в един от вероятно последните си дни 48-ото Народно

...
Окончателно - в един от вероятно последните си дни 48-ото Народно
Коментари Харесай

С голямо мнозинство - парламентът отказа да парафира военни разходи за милиарди

Окончателно - в един от евентуално последните си дни 48-ото Народно заседание с огромно болшинство взе решение да не приема военните разноски за милиарди левове, за които настоя президентът Румен Радев още на първото тържествено съвещание на този парламент през октомври. С гласовете на ГЕРБ, " Продължаваме промяната ", Движение за права и свободи и  " Демократична България " Народно събрание реши да върне на държавното управление препоръчаната от него инвестиционна програма за армията - за преправка. Мотивът: по този начин написаните малко над 20 страници с исканияна Министерство на отбтраната съставлява всъщност " празен чек " и крие риск пред бъдещите ръководещи да влизат в задължения. Вместо това Народно събрание даде три месеца период на Министерски съвет да изготви всеобхватна стратегия, съобразена и с условието пред страната да не надскача 3% недостиг.

Единствената партия, която гласоподава с " срещу " бе " Възраждане " (БСП с " въздържал се " ), като от дебата не стана ясно с какъв тъкмо претекст. Основен представител на партията бе някогашният боен Николай Дренчев, прочут с две неща - едното, че до момента в който стачкува против Коронавирус имунизацията се оказа имунизиран, а второто - с изявлението си от предаването " Панорама " по Българска национална телевизия предишния петък - че има една единствена рецензия към съветския деспот Владимир Путин - а точно: " Не направи блицкриг в Украйна. "  

Дренчев не разбирал за какво Народно събрание дава на едно служебно държавно управление да изготвя стратегия с дълъг небосвод. (Но пък и на процедура отхвърлената през днешния ден тактика на кабинета бе с небосвод 2032 година, б.р., програмата все бе отлагана, а редовно държавно управление няма). После пък отбрани сегашният (служебен) министър Димитър Стоянов - с новото решение на Народното събрание се възлагали стандарти, които не се съществуват, " разпорежда се финансова рамка която не се знае каква е ". 

" Предполагам че евроатлантическото болшинство в това НС силно се тормози че след идващите избори МО и други министерства ще бъдат ръководени от " Възраждане " и желаят да ни вържат ръцете " - " пресметна " депутатът с блицкрига.

" Слушайки ви вие не подкрепяте програмата на служебното правителство. Не имам вяра да има депутат, който да желае да подписва празни чекове (за 10 милиарда лева) ", отвърна ръководителят на комисията по защита Христо Гаджев.

Който в хода на полемиката предизвика Дренчев и със следното:

" Много ми е любопитно да чуя позицията на " Възраждане " - какво, в случай че руснаците нападат български аероплан? "

Гаджев формулира каква е същината на казуса с препоръчаната от МО капиталова стратегия. А точно, че би трябвало да се мисли " освен за техника, а за качества ".

Празният чек

В какво се корени казусът? Както Клуб Z писа - в това, че в плана на МО се изброяват в реалност нужни на армията въоръжение, съоръжение и прочие, само че не са калкулирани съпътстващите ги да вземем за пример гориво, инфраструктура, муниции и впрочем неща, нужни за обезпечаването. Като тук би трябвало да се има поради и че са разказани единствено разноските на стойност над 100 милиона лв., които по закон изискват глобата на Народното събрание, тези под - не. С други думи - не е ясно от къде ще дойдат парите. Няма и приоритизиране на плановете. Друг проблем е, че те покриват единствено част от потребностите на отбранителните качества на българската войска, т.е.няма изясненост по какъв начин, по кое време и с какво ще се отговори на потребностите и на останалите.

Според плана на МО в интервала 2022-2026 година би трябвало да са осъществени (със подписване на контракт и при опция доставка) плановете за бронираните машини за пехотата, за придобиване на електрически подводници, създаване на системата за Противовъздушна отбрана на механизирана бригада, закупуване на гаубици, придобиване на зенитно-ракетни комплекси, на ракетна система за залпов огън и други За след 2026 година са планувани придобиването на ракетни катери за Военноморски сили, на специфични бронирани инженерни машини за батальонните групи, на тактически комуникационно-информационни системи.

От МО обаче се застраховат - че при положение, че за реализацията на някои от тези планове се привиши финансовата рамка, то за него ще се изготви обособен капиталов план, който ще влезе в Народно събрание.

Оттам показват въпреки всичко, че в по този начин написаните планове е включено придобиването единствено на главното съоръжение - това, което считат народните представители, не дава цялостна картина и съставлява на процедура разписване на " празен чек ". 

А източниците на финансиране? - Разбира се, държавният бюджет, този на Министерство на защитата. " Финансирането на плановете е допустимо да става и посредством държавен заем, двустранни механизми за финансиране с присъединяване на Съединени американски щати, европейски стратегии, стратегия на НАТО за финансиране на сигурността " - са написали още от екипа на настоящия министър - някогашният основен секретар на Радев Димитър Стоянов. 

От МО са описали и рисковете пред това да се осъществя програмата им, като под номер едно са сложили " политически риск ", който обаче бил най-малък, защото, факт, няма политическа групировка в Народното събрание (и отвън него), която да не желае рационализация на армията. Чак под номер седем е калкулиран рискът от неспособност да бъдат контрактувани схеми за разсрочено заплащане по редица контракти. 

В новия план на решение Народното събрание даде 3-месечен период за преправка на проекта, като задължи Министерският съвет да изготви всеобхватна такава. В нея би трябвало да има приоритизиране на плановете, изложение на разноските и за прилежаща инфраструктура, муниции и впрочем, изложение на плановете и до 100 милиона лв., военно-икономически разбор, график за осъществяване и мн. други
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР